Güzel güzel hazırlıyorsun planı, ardarda sıralıyorsun yapılması gerekenleri, biraz renklendiriyorsun güzel görünsün ve iç açsın diye... Ne oluyor sonra? Bozuluyor.
Uyulamamış planlar çöplüğüne bir sayfa daha ekleniyor. Gelsin başarısızlık hissi, gitsin yetişmemiş konuların derdi... Zaman da daralıyor gitgide. E peki ne yapmak lazım?
Öncelikle sorun planda mı yoksa sende mi onu bulmak lazım.
Misal geçenlerde bir görüşmemde tam olarak bu planlara uyamama sorunundan yakınan bir öğrencime şunu sordum: Senin bir günde ders çalışmak için ne kadar vaktin var?
Hemen atladı “Dershaneden öğlen çıkıyorum, sonrası tamamen bana ait.” diye. Hayır dedim, onu sormuyorum, gerçekten ne kadar vaktin var?
Günü planlarken hep sanki her dakikayı kendimiz yönetiyormuşuz gibi plan yapıyoruz. Oysa bunun yolu var, yemeği var, ev içinde gezinmesi var, o ara annenin bir şey sorması var, telefon eden arkadaşı var... Var oğlu var ve bunlar olurken zaman durmuyor.
Oturduk hesapladık. Bu arkadaşımızın ders çalışabileceği 7 saat zamanı olduğu ortaya çıktı.
Sonra yaptığı plandaki her maddeyi saymasını istedim.
Şöyle sıraladı:
- Dershanede işlenenleri tekrar et
- Ödevleri yap
- Matematik çalış
- Testleri çöz
4 madde gibi görünüyor değil mi? Azıcık bir şey!
Değil işte. Önce tek tek her maddede tam olarak ne yaparsa içine sineceğini sordum.
- Dershanede işlenenleri tekrar et maddesi bir anda:
- Kimyada işlenen konunun videosunu izle
- Kimyada işlenen konunun notlarını oku
- Geometride işlenen konunun videosunu izle
- Geometri notlarını oku ve çözülen soruları kendin çöz.
- Mat-2 dersinde işlenen konunun videosunu izle
- Mat-2 dersinde işlenen konunun notlarını oku, derste çözülen soruları çöz.
haline geldi.
- Ödevleri yap.
- Kimyadan verilen 120 soruluk fasikülü çöz ve çözemediklerinin konusuna geri dön.
- Geometriden verilen 200 soruluk testleri tamamla. Çözemediklerine geri dön. Beğendiklerini özel soru defterine çözümüyle birlikte geçir.
- Mat-2 ödevinin 150 soruluk fasikülünün yarısını (75 soruyu) çöz ve beğendiklerini özel soru defterine geçir.
- Matematik çalış. Ve testleri çöz.
- Obeb- Okek konusunun videolarını izle
- Not çıkar
- Bir kaynaktaki en az 5 testi (75 soru) bitir.
Bu hale geldi.
Sonra dedim ki bunların her birinin yaklaşık ne kadar vaktini almasını bekliyorsun? Tek tek video sürelerine baktık. Soru başı 1-2 dk zaman verdik derken bu planın toplamda molasız 7.5 saat gerektirdiği ortaya çıktı.
Yani arada 1 saniye dahi kaybetmeden ilerlese bile 30dk fazla tutuyor sahip olduğundan.
Demek ki bu planda sorun var. Plan gerçeklerle bağdaşmıyor!
İşin içine molaları da katınca 7.5 saatlik bir plan için en az 8.5 saat vaktiniz olması lazım.
“E ama bunlar yetişmeli!”
İki şık var: Ya elindeki zamanı kullanırken diğer aktivitelerden kısacaksın ya da planı kısaltacaksın.
Aktivitelerden kıs deyince akla hemen uykudan kesmek geliyor. Olmaz! 1 saatlik eksik uyku bile alkol etkisi yapıyor ve sen bugün 1 saat kazanayım derken ertesi günkü performansını komple düşürüyorsun. Ki çoğunuz zaten yeterli süre (8-10 saat) uyumuyorsunuz bile! Daha neresinden keseceksin ki??
Bir de süre kesme deyince bir şeyi komple kaldırmak gelmesin aklınıza. Yani 1 saat süren bir aktivitenizi (misal öğle yemeğini) komple kaldırarak 1 saat kazanmaya çalışmak yerine her aktiviteden 5-10 dakika tasarruf ederek hem günlük hayatınızın sağlıklı seyrini değiştirmez hem de vakit sahibi olursunuz.
Yetmiyor mu? O zaman tek şık planın da bazı yerlerinden feragat etmek.
Onda da aynı yöntemi uyguluyoruz. “E iyi o zaman ben Geometri çözmeyeyim, zaten sevmiyorum!” demekle olmaz.
Onun yerine öncelikle soru sayılarında indirmeye gitmek gerek. Misal 75 değil de 60 soru çöz? 150 değil de 100 çöz. Hiç yapmamış olmazsın, böylece vicdanın rahat kalır, bunun yanında 15 sorudan feragat ederek 15-30dk süre tasarrufu sağlamış olursun. (Ki ben zaten bu kadar yüksek soru sayılarına karşıyım, hele ki konuyu ilk kez öğrenenlerde. Ama sizin hayatınıza uygun olsun, dershaneden ya da okuldan da papara yemeyin diye böyle yazıyorum.)
Eğer plan hala uygulanamaz haldeyse, kusura bakmayın demek kalıyor bana. Ya “Yapılması gereken” zannettiğiniz şeyleri abartıyorsunuz ya da çalışmaya geç başlamışsınız ve ışınlanmaya çabalıyorsunuz. Plan yapmakta aslolan gerçekçi olmaktır. Hayatta da, günlük planlarda da gerçekçiliğe ne kadar yaklaşırsanız o kadar uyulabilir bir plan elde edersiniz. Ha bu, asla sınırları zorlamayın demek değil. Ya da birileri “Yapamazsın!” dedi diye bir şeylerden vazgeçmek demek de değil. Söylediğim şey şu: Eğer aya çıkmak istiyorsan, yer çekimini yok sayarak işlem yapamazsın. Yaparsan yanlış çıkar ve aya gidecek yerde patlarsın. Birileri aya gidemezsin saçmalama diyebilir.
Gidememenin yöntemleri:
1) Vazgeçmek
2) Hesapları, tüm gerçekleri katmaksızın yapmak
3) Malzemeyi yanlış ya da eksik kullanmak ve tüm ihtimalleri değerlendirmemek
Derse uygularsak, isteğine ulaşamama yöntemleri:
1) Vazgeçmek
2) Planı yaparken zamanın ve hayatının gerçeklerini göz önünde bulundurmamak
3) Elindeki materyalleri ve önerileri eksik ya da yanlış kullanmak/tüm ihtimalleri değerlendirmemek
Unutma, aya da gitmek istesen, üniversiteye de gitmek istesen; önemli olan ne kadar sürede gittiğin değil, nihayetinde gidip gitmediğindir. Sen ayağını oraya bastıktan sonra, öncesinde olup biten her şey unutulur. (Düşün, aya çıkanların mı haberi daha fazla yoksa onlar çıkana kadar geçen süredeki başarısız denemelerin, patlayan mekiklerin, tutmayan hesapların mı haberi/filmi daha fazla?!)
En tepede demiştik ki: Önce sorun planda mı yoksa sende mi onu bul. Bu anlatılanlar doğrultusunda pekala uygulanabilir bir planın varsa- planda yapılacaklar ile senin elindeki süre örtüşüyorsa- fakat hala sen o plana uymuyorsan, o zaman sorun sende. Fakat o başka yazının konusu.
Başka yazılarda görüşürüüüzzz!! 🙋🏻
Yorumlar