Nasıl Hedef Belirlenir? Nasıl Meslek Seçilir?

Büyüyünce ne olmak istediğine karar veremeyenleri buraya alalım lütfen. Bu hayatta neler yapacağımızın ana çerçevesini oluşturacağız. 
 
Meslek seçmek, sadece ne yaparak para kazanacağınızı belirlemek değildir. Hayatınızı nerelerde geçireceğiniz, kimlerle muhatap olacağınız, neler öğreneceğiniz, neler kazanıp neleri feda edeceğiniz de bu seçimle şekillenir.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Bir hedef belirlediğinizde bu hedef sonsuza dek değişmeyecek diye bir olay yok. İnsan değiştikçe düşünceler, zevkler, koşullar ve haliyle hedefler de değişime uğrar. Gelecek için belirleyeceğiniz hedef sizin sadece bugün için yapacaklarınızı belirleyip düzene sokmanızı kolaylaştırır. Ömrünüzün tamamını o yolda geçirip geçirmemek tamamen size kalmış bir tercihtir.
Peki hedef, meslek, kariyer nasıl belirlenir?
Gazetede, internette gördüğünüz "bu meslek çok revaçta!" haberlerine bakarak ya da Mümtaz amcanın dayıoğlunun çok para kazanma hikayesiyle değil. Ve en önemlisi, internetten "En çok kazandıran meslekler" listesine bakarak da değil.
Size bir Türkiye gerçeğini hatırlatmak istiyorum öncelikle: Günümüzde nüfus yoğunluğu, okumuş insan sayısı ve istihdam olanakları göz önüne alındığında TIP harici hiçbir bölüm mezununun (HİÇ!) %100 işsizlik garantisi yok. Bu bugünün durumu. Bu sene üniversiteye başlarsanız minimum 4 sene sonra iş piyasasına gireceğinizi de hesaba katarsanız daha gerçekçi verilerle karşılaşırsınız.
Kendinize ilk soracağınız soru şu: Ben karşılık beklemeden ne yapabiliyorum ve neler beni mutlu ediyor? Meslek belirlerken parametreniz maaşınız olursa maaşınızla ilgili en ufak sıkıntıda kendinizi mutsuz hissedeceksiniz. Eğer parametreniz mutluluğunuz olursa yaptığınız işteki mutluluğunuzu koşullara bağlı parametreler (ölçüler) etkilemeyecek çünkü siz zaten para için değil kendi mutluluğunuz için çalışıyor olacaksınız. 
İkinci soru: Benim becerilerim, hayattan ve çevremden beklentilerim neler?
Kanunlarla ilgilenmeyi çok seviyorsunuz, okumaya bayılıyorsunuz ve ama konuşmak, kalabalık ortamlar hiç hoşunuza gitmiyor. Konu anlatmaya bayılıyorsunuz, ama gürültüye ve ayakta durmaya dayanamıyorsunuz. Çoğu insanı rahatsız eden ameliyat videolarına bayılıyorsunuz ama iş durumu açıklamaya gelince iletişim kurmakta aşırı zorlanıyorsunuz. Çizim sizin işiniz, ama toza alerjiniz var!
Alanlar sayılı olsa da bu alanların altında onlarca meslek hatta bu mesleklerin de onlarca alt kolu var. Hukukla çok ilgili bir insan illa avukat olmak zorunda değildir; diğer becerilerini de göz önünde bulundurarak bir Hukuk dergisinde editörlük yapmak da isteyebilir (TS) ya da hukuk çevirmenliği de (DİL) yapabilir. Aynı şey tüm alanlar için geçerlidir. İlgi tek başına mesleğe uygunluğu belirlemez. Becerileriniz, yeterlilikleriniz, kendinizi geliştirebileceğiniz yönler ve değiştiremeyeceğiniz şeyler, beklentileriniz bu kararda hep önemlidir. 
Kafanızda yavaş yavaş alanınız ve o alandaki yeriniz belirmeye başladı. Bu süreç için gerçekten iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Kendinize bir telefon alacakken onlarca yere bakıp, birçok insana soruyorsunuz. Burada ise hayatınızla ilgili bir karar vereceksiniz; varın siz düşünün yapılması gereken araştırmayı! 
 
Araştırma esnasında bakmanız gereken şeyler: Mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriler, iyi yanları, zor yanları, meslekte ilerlemek için yapılması gerekenler ve ilerleme süresi, istihdam oranı ve ortalama maaşları (işte burada işin içine para giriyor. Başlangıç maaşlarına göre değil, meslekte 5-10 sene geçirdikten sonraki maaşları gözlemleyin. Kimi meslek yüksek maaşla başlar ama o maaş 5 sene yerinde sayar. Kimisinde çok düşük başlar ama 5 sene sonunda 5'e katlanmış olur.) Mesleğin yapıldığı yer ve meslek sahiplerinin bulunması zorunlu olduğu ortamlar. 

 
Bir mesleği zor yanları ile de kabul edebiliyorsanız işte o sizin mesleğinizdir. Hayırlı olsun. Şimdi oraya giden yolu çizeceğiz... Başarı ve mutluluğa giden yollar asla dümdüz bir doğru şeklinde olmaz. Evde çok hesap yapacak, çarşıya uymadığını gördükçe o hesabı çarşıya uydurmak için düzeltecek, sonra bir bakacaksınız ki çarşıda hesaplar yine değişmiş.

Yorumlar

Sami Yusuf dedi ki…
Teşekkür ederim sayın Yazar benim için iyi bir metinde beni aydınlatın
Sami Yusuf dedi ki…
Teşekkür ederim sayın Yazar benim için iyi bir metinde beni aydınlatın