Ek Tercih Rehberi

Eskiden ek tercih dönemi, yerleşemeyen düşük puanlı kişiler içindi ama artık biraz farklı durum. 

Öncelikle bilmeniz gereken genel kurallar:
- Normal tercihlerde bir yere yerleştiysen ek tercihlere KATILAMAZSIN.
- Normal tercihlerde tercih yapmadıysan da ek tercihe katılabilirsin.
- Bölümün yanında taban puan yazıyorsa ve senin puanından küsüratıyla bile fazlaysa sen orayı tercih EDEMEZSİN. Yani diyelim sen 311,123 puan aldın. Bölümün taban puanı 311,124 ise sen tercih edemezsin.
- Barajlar ek tercihte de geçerli. Normal tercihte baraj yüzünden tercih edemediğin yerleri (Tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik, öğretmenlikler) şimdi de tercih edemezsin.
- Ek tercihte PUANA bakılır. Sıralamalarla hiç alakamız yok. 
- Bazı bölümlerin yanında taban-tavan puan yazmayacak. Onlar kontenjanı dolmamış bölümler. Gelme ihtimalleri daha yüksek. 

Çok yüksek puanı olmasına rağmen yerleşemeyenler var ve bence onların da kesin ek tercihten faydalanması gerekiyor. O yüzden iki ayrı kategoriye ayırıyorum bu tercihleri:

1) Puanım iyiydi ama sistem kötüydü, açıkta kaldım tercihi:

Senin ön çalışma yapman gerekli. Nedir bu ön çalışma?
Kendi istediğin bölümün tercihlerde yazmadığın okullardaki taban puanlarına bakman lazım. Taban puanı senin puanından DÜŞÜK olan yerleri bulman gerek. Salim Ünsal’ın blogundan bölüm bölüm hangi bölüm hangi üniversitede kaçla kapatmış (ya da kapatabilmiş mi?) bulabilirsin. 

Ek tercihlerde bu bölümlerden kontenjan açılmayabilir. 
Açılırsa tercih edersin zaten ama diyelim açılmadı:
MERKEZİ PUANLA YATAY GEÇİŞ HAKKIN VAR! Bu ne demek? Sen bir yere yerleştikten sonra, o taban puanı senden düşük olan yere gidip “Ben burayı yazsam burası tutuyordu, ben sizin okula geçeceğim.” diyorsun. Bunu diyen kişiler arasından en yüksek puanlıları alıyorlar ve genelde girebiliyorsunuz. Daha da güzel tarafı: Geçiş yaptın ama okulu sevmedin. Geldiğin yere geri dönme hakkın da var bir kereliğe mahsus. Şöyle örnekleyelim:
Diyelim ki ben Endüstri Mühendisi olmak istiyordum. İlk tercihlerde Çankaya Üniv. Endüstri Müh yazmadım başka yerler yazdım hep ve açıkta kaldım. Sonuçlar açıklandı, bi baktım Çankaya benden düşük kapatmış. Ek tercihlerde kontenjan açılırsa burayı yazarım. Yazdım gelmedi ya da kontenjan açılmadı diyelim. Ben gittim bambaşka bir okulun başka bir bölümüne yazıldım: Atıyorum Kırıkkale Su Ürünleri Mühendisliğine yerleştim. 1. dönem sonunda Çankaya Üniversitesi’ne gidip “Sizin 2018 taban puanınız benim 2018 Y-Say puanımdan düşük, beni alınız.” diye başvurduğumda Çankaya beni alır ve artık Çankaya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisi olurum.  (Okul-Bölüm-puanlar komple atmasyondur, örnek olsun diye salladım.)

2) Ben açıkta kalmışım, puanım da sallantıda, bir daha sınava girmek istemiyorum hemen yerleşeyim tercihi:

Tabii ki sen de taban puanı senin puanından düşük olan bölümleri yazabilirsin ama puanın gerçekten düşükse, yazacak yer bulamayabilirsin.

Senin dolmayan bölümlere bakman lazım daha çok. Bu bölümler bundan çnce dolmuş mu, dolmuşsa kaçla kapatmış ona da bakman lazım. Öncesinde hep senden çok yükseklerde kapatmış da bu sene açık kalmışsa onun sebebi yanlış tercihlerdir. Ek tercihte orası yine senden yukarıda kapatacaktır. Yine açıkta kalmamak adına bu yerleri çok istemiyorsan yazmamalısın. Olur da senden düşük puanla kapatırsa senin de merkezi puanla yatay geçme hakkın var zaten. 

Nasıl yapacağız tercihi:
- İstediğin şehirleri belirle
- İstediğin bölümleri belirle
- Belirlediğin bölünlerde açık kalan kontenjan bu şehirlerde hangi okullarda var belirle
- Taban puanı olup bu puan senin puanından yüksek olanları ele
- Gerisini yaz. (Tabii maddi durumunu da göz önünde bulundurarak.) 

Ek tercihte çoğu tercih robotu size yardımcı olamayacaktır. Tamamen şans meselesi diyebiliriz ek tercihlere.

Kontenjan az olan bölümlerde (Kimisinde sadece tek boş kontenjan vardır.) senin puanın taban puandan ne kadar yüksekse o kadar çok şansın olur. 

Yine 24 tercih hakkınız olacak.
Yine GİTMEK İSTEMEDİĞİNİZ YERİ YAZMAYIN BİR GAZLA! Merkezi yatay geçiş hakkınız var evet fakat oldu da bu okulda kalırsanız mutsuz olacaksanız YAZMAYIN! Puanınızı düşürmeyin boş yere! Olsun ben yerleşeyim okulda sınava çalışırım diyorsanız bir önceki yazımı okuyun!
Ek tercih için ÖSYM’ye para yatıracaksınız.

Bir de çok önemli uyarı: 2019 TABAN PUANLARINA BAKACAKSINIZ! İnternetten 2018 puanlarına bakıp yanlış işler yapmayın!

KYK ek tercihle ve DGS ile yerleşenler için ayrıca yurt başvurusu açacak. (Yüksek ihtimal ilk birkaç ay yedekte kalabilirsiniz.) Kendinize yurt da bakmanız gerekli. Bak millet “E bu okulun yakınında KYK yurdu yokmuş napcam?” diye soruyor. Tercih ederken bakmamış! Siz aynı saflıkları yapmayın. Bu ikinci şansı iyi kullanın. 





Yorumlar

Tknmz dedi ki…
Abla önce selamlar ben deniz ulaştırma işletme müh. Kazandım ve mülakatlar var mülakattan kalırsam ne olur bi sonraki tercihime mi giderim gidemezsem de ek tercih yapabiliyormuyum
Unknown dedi ki…
Ablacım 100 binde açıkta kaldım yanlış tercih yüzünden bir yandan da iyi oldu diyorum seney daha iyi yaparım diyorum sonrada diyorum ek tercih salla nere gelirse kafayı yicem
Unknown dedi ki…
Seray abla çok teşekkür ederim . Sen muhteşemsin iyiki varsın ❤😊
Edafos Akademik dedi ki…
Aynen dediğin gibi olur. Yerleşemezsen ek tercih yapabilirsin.
Edafos Akademik dedi ki…
Sakın bunu yapma Tarık. Ani bir kararla, biraz bunalmayla senelerini etkileyecek bir şey yapmış olursun.
Adsız dedi ki…
Merhaba seray abla, tercihlerimizi istek sıramıza göre mi yoksa puanı yüksekten düşüğe göre mi sıralamalıyız? Eğer istek sıramıza göre yaparsak açıkta kalma ihtimalimiz var mı ya da bu ihtimal artar mı?
Nur dedi ki…
Seray abla ben ek tercihime açıköğretim yazicam 2 yillik iş sagligi ve guvenligi yazicam atatürk universitesi ama ben kirikkalede yaşıyorum sınavlara kirikkalede mi giricem
Nur dedi ki…
Seray abla ben ek tercihte açıköğretim yazicam atatürk universitesi is sağlığı ve güvenliği ama kirikkkalede yaşıyorum sınavlara kirikkalede mi giricem
Adsız dedi ki…
Ben ek tercihle benden dört puan yüksel bir yere ek tercih yaparak belki girerim diye düşünmüştüm.. arada o kadar farkta yokken saçma olmuş azıcık yüksek yerin bile yazılamaması