UYARI: BU KONUYLA İLGİLİ 2020'DE IGTV'YE YENİ VİDEO EKLEDİM. BU YAZIYI KARAMSAR BULANLARI ORAYA DAVET EDİYORUM:
Burada birkaç durumu ele alacağız:
1) İstediğin bölümdesin ama istemediğin bir okuldasın:
Benim sana önerim YKS’ye değil, okuldaki derslerine çalışman olacaktır. Neden? Çünkü ortalama kasacaksın. Sonuçta gideceğin yerde de okuyacağın dersler aynı. Baştan YKS çalışmak yerine artık öğrenme becerilerini kendi mesleğin üzerinde göstermen gerekiyor. Bu bize birkaç şeyi de gösteriyor: Küçük gördüğün, istemediğin bir okulda senin başarılı öğrenciler arasında olabilmen gerekli. Eğer olamıyorsan, gitmek istediğin daha yüksek puanlı insanların olduğu yerde ne yapacaksın? Sınıfın kötülerinden olmaya mı gideceksin o okula? Eğer bu okuldaki derslerden geçemiyorsan ortalaması daha yüksek kişiler arasında kaybolup gitmeyecek misin? Hem bu senin için bölümünü ne denli sevdiğini görmek için de bir şanstır. Kullan bunu! Ve gerekli başarıyı gösterirsen de asıl istediğin okula yatay geçişini yap, hayatına devam et.
2) İstediğin okulda istemediğin bir bölümdesin:
Evvela yatay geçiş şartlarını araştır derim yine. YKS’den evvel, hazır okula kayıtlıyken “Benim bu okul içinde istediğim yere yatay geçme şansım var mı?” sorusuna yanıt bul. Eğer varsa, sen de yırttın YKS çalışmaktan demektir. Okul derslerine yükleneceksin. Savsaklamayacaksın, hocalarının peşinden koşturacaksın, ders çalışacak günlük tekrarlarını yapacak YKS çalışıyor gibi üniversite derslerine çalışacak ve gereken ortalamayı yapıp istediğin bölüme geçeceksin.
Diyelim ki mümkün görünmüyor. Asıl mevzuya burada giriyoruz.
Çok öğrenci gördüm ben “Derslerden de kalmayayım ama YKS’ye de çalışayım” diyen.
Ne yardan geçeyim ne serden geçeyim düşüncesi, bir bakıma garanticilik. Çok net söylüyorum: OLMUYOR!
Düşün ki iki farklı kürekle iki farklı kuyu kazman lazım. 1 gün süren var. Ne yaparsan yap, 1 günde tek bir kuyu kazarken ineceğin derinliğe inemiyorsun. Bölünüyorsun. Elinde iki adet sığ kuyu oluyor, bir işe yaramıyor.
YKS kendi başına bir adanmışlık ve düzen istiyor. Kafa yormayı istiyor. Mesai istiyor. Üniversite dersleri, ders saati olarak gözünüze az görünüyor fakat üniversite öyle derse girdim bitti bir yer değil. Ödevler, projeler, sunumlar... Üniversitede başarılı olmak, dersleri geçmiş olmak için en az C almak lazım geliyor. C ile geçtiğin dersler de ileriki senelerde hiçbir işine yaramıyor. Sadece geçmiş oluyorsun. Okula devam etmeye karar versen ortalamanı düşürüyor. Hazırlık da aynı şekilde... İngilizce öğreneceğim bir yandan da YKS çalışacağım diye giriyorsunuz, ne İngilizce öğreniyorsunuz ne istediğiniz netlere ulaşabiliyorsunuz. E ben ne anladım bu işten?
Ve arada sen kalıyorsun.
Özet geçersek: Hem derslere devam edip hem YKS çalıştığında olabilecekler:
1) Ya iyi bir üniversite ortalaman olur, ama atıyorum 80binle girdin, 70bine çıkarsın belki en fazla.
2) Ya sıradan bir ortalaman olur, bir yandan da YKS stresiyle uğraşırsın ve 80binken o stres yüzünden 65-85bün aralığında kendini bulursun
3) Üniversite derslerini bırakmaya karar verirsin ve YKS’de istediğin yere ulaşırsın.
Eminim çevrenizde okulda okurken eskisinden iyi sıralama yapanlar vardır. Onlar genelde sınava öylesine girenler, bir beklentisi olmadan girenler oluyor. Bu zaten kanıtlanmış bir şey, stres olmadan öylesine girince kaybetme korkusu yaşamadığımız için daha iyi yapabiliyoruz. Ama sen burada beklentiyle sınava gitmekten bahsediyorsun.
Söylemek istediğim tam olarak şu: Dimyat’a pirince gideceksen evde bulgur olduğunu unut. Bulgur yemek istemediğin için pirince gidiyorsun, bunu sok aklına. Ay bulgur da gitmesin, pirinç de olsun yapma! Aç gözlü olma. Yahut bulgur kalsın istiyorsan da pirinç isteme. Kararını tam ver.
Ya okul derslerinden çek elini ayağını ve kendini YKS’ye ver ya da o okulun hakkını ver, kendini ekstradan sınav stresine sokma. İkisi aynı anda olmaya kalkınca ikisinden de bir cacık olmuyor!
Çok gördüm! Çok! Üniversite lise değil, liseye giderken sınava çalışmak gibi değil. Kendinizi kandırmayın.
Hele bu sene yerleşmişseniz bir de üstüne kırık OBP derdiniz var demektir, ekstra bir çabaya ihtiyacınız var, eksiden başlıyorsunuz demektir. Bu eksi üstüne hazırlık da gelse, üniversite dersi de gelse sıkıntı.
Ayrıca UNUTMA:
- Artık birçok vakıf üniversitesi, başka bir okuldan ayrılanlara puanı yetse dahi burs vermiyor.
- KYK’dan kredi burs almaya başlarsanız toplamda 4 yıl (normal eğitim süresince) hakkınız var. Senin okul değiştirmen onları bağlamıyor. Ben 4. yıl sonunda keserim parayı diyorlar. Yeni okulunda parasız kalabilirsin.
- Aldığın derslerin adları aynı diye gideceğin okul o dersi kesin sayar diye bir şey yok. İçeriğin ve AKTS kredisinin de tutuyor olması gerekiyor. “Oh ben giderim 2. sınıftan başlarım” diye kendini garantide görme.
- Hazırlık okumuş olsan da yeni gideceğin okulun hazırlık sınavını geçemezsen bir daha hazırlık okumak durumunda kalabilirsin.
- KYK bursu bazı durumlarda (okul dondurma, başarısızlık, öğrenime ara verme vb.) kesiliyor. Haberin olsun.
- İstemediğin ve gitmek için uğraşacağın bir yere kayıt yaptırdığında, orayı isteyen birinin hakkına girmiş oluyorsun. Yapma derim. Hak çünkü. En azından bırak ek tercihte filan da olsa isteyen biri girsin yerine. Zaten istemediğin halde tercihe yazıp yerleşerek bir başkasının hakkına girdin bile çoktan. Bu zarardan dön en kısa zamanda. Kaydolduysan da o kaydın hakkını ver lütfen. (Girip de gördüğün şeyi beğenmemek ayrı şey, “Ben bırakırım bunu” diye diye kaydolmak ayrı şey.)
Şimdi karar ver: Sen okula mı devam edeceksin yoksa YKS’ye mi? Hala ikisi birlikte diyorsan ben daha bir şey diyemem. Kolay gelsin. Umarım istediğin şey olur.
Yorumlar